Smykkedesign i Dansk Vestindien

St Thomas  Morgen udsigt fra Frenchman`s Bay, St. Thomas.

Endnu en gang har Mette Laier været så heldig at rejse til Dansk Vestindien og undervise i smykkedesign.

Denne gang var det næsten en ren arbejdstur med tre dages undervisning på St. Thomas og tre dage på St. Croix uden familien, men i smukke eksotiske omgivelser som man kun kan nyde. Der var de samme udfordringer som sidst med “island time” hvor deltagerne kommer når det passer dem. Men det var et mere motiveret hold og de fik alle sammen noget ud af det.

Inden jeg tog afsted færdiggjorde jeg min lille e-bog om udstillingen Dialog, med smykker inspireret af min forrige rejse. Den kan ses her.

The Good Hope School, St Croix

Undervisningen på St Croix var på Good Hope School, et nedlagt Rockefeller strand hotel fra 50´erne, der var lavet om til folkeskole (som nu er lukket). Et fantastisk smukt sted, hvor jeg underviste udenfor i en pavillion under mahogni træer.

 

Min tur til Dansk Vestindien

trunk-bayTrunk Bay, St. John

Mette Laier er nys hjemvendt efter tre uger i Vestindien hvor hun var inviteret til at være den første underviser i et Master in residence program, et program der bringer flere kendte håndværksmestre fra Europa og USA til St. Thomas for at undervise. Mette Laier afholdt også en separat udstilling i Charlotte Amalie.

Det er en stor oplevelse Mette kommer hjem med.

” Det er nogle fantastiske øer, naturen er alt dominerende og meget fascinerende, ikke mindst strandene. Inde i byerne sørger fugten og varmen for at der hurtigt kommer planter og blomster i alle sprækker – det går i ”bush”.

Fænomenet ”island time” præger i høj grad livet på øerne. Ting tager tid og stress er ikke et udbredt fænomen. Hvis man møder en bekendt på gaden stopper man lige bilen, dem bagved kan jo bare vente. ”

Formålet med mastersprogrammet er at fremme den lokale smykkeproduktion, da der på Vestindien bliver omsat for 47 millioner dollars smykker om året, hvoraf 98% er importeret. Øernes største indtægtskilde er de mange cruiseskibe med turister der lægger til hver dag og køber smykker, ure og elektronik taxfree. For at få flere penge til at blive på øerne og skabe arbejdspladser, arbejdes der på at få flere uddannet inden for området.

eleverMine elever og mig.

Mette Laier underviste i design med udgangspunkt i sit eget arbejde som smykkedesigner og med baggrund i den danske design tradition. Tanken er at der skal skabes grobund for en caribisk smykkelinie. Smykker der bliver designet og produceret lokalt vil give mere værdi for de tilrejsende turister at tage med hjem, end et importeret smykke de kunne købe hvor som helst i verden.

rare earth studiosVærkstedet ligger på 1.sal i bygningen til venstre.

Undervisningen foregik i Rare Earth Studios, i  Dronningens gade, hovedgaden i Charlotte Amalie hvor de gamle pakhuse bugner med smykkebutikker.

”Oprindeligt havde jeg seks elever, men en kom aldrig, og en anden blev først godkendt af department of labor den næst sidste dag. Selv om interessen var stor fra de resterende elever var der flere der ikke kom hver dag. En havde ikke råd til færgen, en anden skulle lige hjælpe en ven med noget osv. Dog endte de der deltog med et færdig produkt, og jeg tror i hvert fald at dem der var oprigtigt interesseret fik noget med som de kan bruge bagefter.”

lorna

Lorna, min flittige elev.

Mette Laier håber at kunne vende tilbage og undervise igen, og assistere med indretningen af et galleri der skal hedde Pure Caribbean, et brand der promoverer lokal caribisk kunst, design og håndværk.

Rejsen var støttet af Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond og Statens Kunstfond.